Search This Blog

Thursday, March 31, 2016

American Redstart

These images are last year’s photos of male American Redstarts. Male redstarts do not become orange and black until they are at least two years old. Younger males look like females, but usually show black patches on their head, breast or back. These black areas increase as worn feathers are replaced as the bird ages (Sherry and Holmes 1997).


Tuesday, March 29, 2016

Bank Swallow

I continue to try to catch up with some of last year’s photos. I do not remember when or where I found this Bank Swallow.

Bank Swallows range around the northern hemispheres of world. In North America, they often breed in river banks and cliff sides. I have often found them nesting in construction sand mounds. Sand and gravel quarries often provide nesting areas. The problem with these latter sites is that they tend to be transitory. Dirt piles left by builders, for example, often remain, at best, for a few years. The result is that Bank Swallows do not show much “nest-site fidelity.” Long-term ties to specific colony sites are not to the swallow’s advantage (Garrison 1990).

Sunday, March 27, 2016

Indigo Bunting

I took this Indigo Bunting photograph last spring in Northfield. Because first-year males can look like females, the gender of this bunting is unknown. First-year birds learn their song from neighboring buntings, but they do not sing their father’s song. The result is local song dialects, which can last up to 20 years. The dialects are not permanent, and can change, especially if new individuals move into an area (Payne 2006).

Friday, March 25, 2016

Baltimore Oriole

Male Baltimore Orioles don’t molt into their bright plumage until their second  breeding year.  Males in their first year look like females, but can attract mates and successfully breed (Rising and Flood 1998).

Last summer, this Baltimore Oriole fed at a jelly-filled feeder at our Dundas banding station.  Mark Catesby described the Baltimore Oriole in 1731, naming the bird for the founders (whose colors were black and orange) of the Maryland colony. In 1758, Linnaeus named it the Small Yellowish Jackdaw, thinking orioles are closely related to crows. Later the name was changed to Oriole, on the assumption that the birds were similar to Old World orioles. Today ornithologists classify our orioles as blackbirds.

Wednesday, March 23, 2016

Brown Thrasher

This photo was taken on 27 May 2015 in Dakota County, Minnesota. Brown Thrashers are found in eastern North America. Thrashers and mockingbirds belong to the family Mimidae, which recent DNA work demonstrates to be closely related to starlings.

Brown Thrashers have the largest song repertoires of all North American songbirds. Over 1100 song types are identified by ornithologists (Cavitt and Haas 2014). Ornithologists recognize two races of Brown Thrasher, the eastern Toxostoma rufum rufum and, in the western Great Plains, T. r. longicauda. Most Minnesota birds should be the eastern race, which can be identified by white, not buffy, wing bars.

Monday, March 21, 2016

Eastern Meadowlark

Elsewhere in this blog, I have written about the difficulties in identifying Eastern and Western meadowlarks, both by plumage and by song. It does not help that both species occasionally learn each other’s song. The two species also hybridize, although the offspring of these birds are often sterile (Jaster et al. 2012). 
Nevertheless, this individual, singing last spring near Circle Lake in Rice County, went down i my field notes as an Eastern Meadowlark. According to my first Peterson guide (available for a penny from Amazon.com),  the Eastern sings "two clear slurred whistles, musical and pulled out: tee-yah, tee-yair (last note 'skewy' and descending)."  The Western, on the other hand, sings "a variable song of seven to ten notes, flute-like, gurgling, and double-noted; very unlike clear slurred whistles of Eastern Meadowlark.”  A South Dakota friend translates this call to "Have you planted your wheat yet?"

Saturday, March 19, 2016

Yellow-bellied Sapsucker

Last spring I found this Yellow-bellied Sapsucker gleaning insects in the treetops at the Cannon River Wilderness Area near Northfield. Sapsuckers are famous for drilling sap wells, and often damage trees in the process. In the spring, the wells harvest upward moving sap in tree xylem. Later wells capture downward-flowing phloem sap. Insects trapped in the sap wells are also consumed.

Sapsuckers also glean and probe for insects from tree bark and leaves. They sometimes capture insects in the air, in the manner of flycatchers. They also dine on tree buds. But most of their time is spent drilling and maintaining their wells. This dependence on live trees obliges sapsuckers to be our most migratory woodpecker.

Thursday, March 17, 2016

Turkey in a Crabapple Tree

Turkeys are known to be “catholic” in their diet (McRoberts et al. 2014). These birds will eat almost anything—mostly vegetable matter, but also small animals. The turkeys that Erika and I found at the University of Minnesota Landscape Arboretum on 5 March 2016, gorged on crabapples.  The aforementioned authors list a variety of tree fruits that turkeys enjoy, but they do not mention crabapples. Oaks are a staple of their diet.

The turkeys we watched flew up into the trees to feed. This behavior is not unexpected. Turkeys usually spend the night in trees. Our turkeys looked ungainly in the delicate apple branches, but the birds proved to be adept acrobats.

Tuesday, March 15, 2016

Wild Turkey Track

On 5 March 2016, Erika and I discovered a turkey track at the University of Minnesota Landscape Arboretum. In short order, we found a flock of 15 birds.
Turkey behavior is complex and variable. Both males and females may form separate flocks, which can be composed of up to 40 individuals. Some winter turkey flocks exceed 200. 
Males form leks, strut about, and try to attract the attention of females. Dominant males mate with multiple females. The females then leave their female flock and raise their young. Young males remain with their mother until they exceed her in size. Males then join independent male flocks. (McRoberts et al. 2014).

Sunday, March 13, 2016

Greater vs. Lesser Scaup

Greater and Lesser scaup are closely related ducks that are hard to tell apart.  Greater Scaup, like in the first photo, have large, black, bill nails and rounded heads. The head may be slightly highest in the front, but head shape often depends on what the duck is doing (diving, resting, etc.). The head often shows a green sheen, but this field mark depends so much on light conditions that color is not a dependable trait. The back is finely barred, making it appear brighter white than in the Lesser Scaup. Finally, the sides of the Greater Scaup often appear to be brighter white.

Compare the Greater Scaup to the duck in the second photo. The bill nail is much less prominant, barely visible from the side. The head is slightly crested behind the head. The black back barring is more pronounced, and the sides are not as bright white. The head sheen appears to be purple, not green.
So what is this last scaup? The bill nail is not pronounced and the head is clearly purplish. On the other hand, the head is not crested and appears to be highest in front. The back and side seem to be very pale. I have an opinion about this bird’s identity, but I welcome reader input. Perhaps the correct guess may be “unknown species of scaup.”
I took the first and the last photos at the Minnesota Valley National Wildlife Refuge’s Bass Ponds last Friday, 11 March 2016. I do not recall where I took the Lesser Scaup photo. All these ducks are drakes. Identification of the hens requires even more finesse.